Met behulp van paarden leren over jezelf?

Dat is ons doel!

Voordat je begint aan coaching of begeleiding met behulp van paarden wil je natuurlijk weten wat je kan verwachten én met wie je gaat werken.
Tijdens een sessie paardencoaching staat ervaringsgericht leren centraal. Wij zeggen ook wel dat met paardencoaching het praten plaats maakt voor ervaren. Paarden hebben namelijk geen woorden nodig en hoeven onze geschiedenis, bagage of successen niet te weten. Om deelnemers op een veilige manier te begeleiden met behulp van paarden zijn daar onze coaches.

Wie zijn wij en wat doen wij?

Mijn naam is Dieuwke van Klink. Ik ben opgeleid tot manager Paardenhouderij, ORUN Paardrij-instructrice, GGZ-Agoog en Paardencoach.  Met deze combinatie van ervaring, kennis en passie voor mens & paard heb ik Equal paardencoaching opgericht.

Met EQUAL COACHING ondersteun ik samen met verschillende gediplomeerde en ervaren collega's deelnemers met behulp van paarden. EQUAL staat voor gelijk. Iets wat ik als persoon heel belangrijk vind en voor paarden vanzelfsprekend lijkt. Paarden reageren namelijk op mensen als hun gelijke, maken ons gelijkwaardig en geven direct oftewel gelijk feedback. Door deze pure kwaliteit van het paard in te zetten tijdens paardencoaching zijn wij er voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen.

Equal Paardencoaching heeft, mede door verschillende samenwerkingspartners, diverse mogelijkheden voor alle leeftijden en uiteenlopende hulpvragen. Ons uitgangspunt vormt altijd mee met de beleving en de eigen kracht van deelnemers. Wij werken hierbij zowel 1-op-1 als met groepen (vrienden, familie of teams). Met regelmaat start ik samen met collega coaches op diverse locaties sociaal emotionele vaardigheidstrainingen voor kinderen en pubers. Waar het begint met ‘gewoon eens ervaren’ kan er door ons ook zorg op maat geleverd worden. 

Met paardenkracht naar eigen kracht.

Als GGZ-Agoog ben ik gespecialiseerd in het ondersteunen van het persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met psychische klachten, psychiatrische problematiek en/of verslaving. Ik werk zowel als paardencoach als in de specialistische GGZ. Daarnaast heb ik ervaring in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking en/of ASS  in combinatie met paardrijden. 


Wat ik met paardencoaching zo gaaf vind, is dat we letterlijk en figuurlijk in beweging komen. We gaan buiten de hokjes treden en je mag onpaardtijdig ervaren wie je bent, wat je wilt, droomt en kan.  Met paardenkracht naar eigen kracht. Als ervaringsdeskundige op gebied van PTSS spreek ik uit persoonlijke ervaring hoe belangrijk het is om dichtbij jezelf terug te komen, te leren blijven en je persoonlijk te blijven ontwikkelen. Persoonlijke groei kan soms moeilijk zijn. Het aangaan van persoonlijke ontwikkeling is echter het grootste cadeau wat je jezelf kan geven. Het is belangrijk voor een goed herstel & persoonlijk welzijn. 

Met een ruime tien jaar ervaring in het werkveld van paarden en hulpverlening heeft EQUAL COACHING kennis en ervaring met passie gebundeld. Dit met de hulp van diverse fantastische samenwerkingen kan je ons samen met verschillende collega’s & coachpaarden op meerdere locaties in Leiden en omstreken vinden. Daarnaast kunnen wij ook op locatie komen voor een sessie paardencoaching met jouw eigen paard. 

N.B. Equal Paardencoaching biedt gecertificeerde coaches en gediplomeerde hulpverleners voor het coachen en begeleiden met behulp van paarden. Wij bieden geen alternatief voor behandelingen door psychiaters, GZ psychologen of therapeuten. Samenwerking en aanvullende zorg, individuele begeleiding, preventie of nazorg is wél mogelijk.

Met paardencoaching werken we naast het paard. Ervaring met paarden is hierbij niet nodig. Tijdens een sessie reageert een paard direct op een (on)bewust aandachtsgebied, wat met de juiste begeleiding zorgt voor een proces van bewustwording. Dit maakt dat je als deelnemer met een portie zelfreflectie, nieuwe inzichten, verwerking en bovenal met een bijzondere ervaring naar huis gaat.


 De oefeningen naast het paard zijn voor sommige mensen niet mogelijk of hebben meer baat bij therapeutisch paardrijden. Deze speciale manier van ondersteuning óp het paard maken wij onder andere mogelijk voor mensen met speciale behoeften; mensen met bijvoorbeeld ASS, AD(H)D spasme, verstandelijke beperking, dwang, hechting of trauma problematiek. Deze combinatie wordt altijd op maat samengesteld.